Advertisement

Αγόρασε το δικό σου εδώ

Monday, July 6, 2015

10 ιστορικές φωτογραφίες


Η φωτογραφία είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, ένα μέσο που μπορεί να αφυπνήσει συνειδήσεις και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Για τους περισσότερους από εμάς είναι η πηγή των αναμνήσεών μας, οι προσωπικές μας στιγμές αποτυπωμένες στο χαρτί για να μας θυμίζουν όμορφες στιγμές της ζωής μας. Είναι όμως πολλές φορές και ο καμβάς της Ιστορίας, καθώς χωρίς αυτές σημαντικά γεγονότα θα έμεναν άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ανέδειξαν τόσο ισχυρά μηνύματα ώστε να αλλάξουν την ανθρωπότητα για πάντα. Σήμερα σας παρουσιάζω δέκα από αυτές:

"Wright Brothers First Flight" by NASA
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1903 δύο αδέρφια από την πόλη Dayton του Ohio, ο Wilbur και ο Orville Wright, καταφέρνουν να πετάξουν λίγα μέτρα με το αεροπλάνο που κατασκεύαζαν. Η πτήση τους είχε διάρκεια μόλις 12 δευτερόλεπτα κι έγινε πάνω από τους αμμόλοφους της περιοχής Kitty Hawk στην Νότια Καρολίνα. Ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να κάνουν μια μηχανή που ήταν βαρύτερη από τον αέρα να σηκωθεί από το έδαφος, διατηρώντας τον έλεγχό της. Χωρίς αυτήν την φωτογραφία κανείς δεν θα τους είχε πιστέψει.

"Destitute pea pickers" by Dorothea Lange
Το 1936 η Dorothea Lange τραβά αυτήν την φωτογραφία, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, αντικατοπτρίζοντας την θλιβερή κατάσταση των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Η γυναίκα ονομάζεται Florence Thompson, μια μητέρα επτά παιδιών που για να μπορέσει να βρει φαγητό πούλησε ακόμα και τα λάστιχα του αυτοκινήτου της για να θρέψει τα παιδιά της. Η έκφραση της ανησυχίας και της απελπισίας στο πρόσωπό της έγινε το σύμβολο της οικονομικής ύφεσης και η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο.

"Vietnam Napalm" by Nick Ut
Στρατιωτικές δυνάμεις του Νοτίου Βιετνάμ ακολοθούν τρομαγμένα παιδιά, ανάμεσα στα οποία και η 9χρονη Kim Phuc στο κέντρο, ύστερα από έναν βομβαρδισμό με ναπάλμ σε ύποπτες κρυψώνες των Βιετκόνγκ, στις 8 Ιουνίου 1972. Ένα από τα αεροπλάνα έχει κάνει λάθος υπολογισμό και έχει ρίξει μία βόμβα ναπάλμ σε συμμαχικές δυνάμεις και πολίτες. Το τρομοκρατημένο κορίτσι έχει σκίσει τα φλεγόμενα ρούχα του καθώς τρέχει. Αριστερά της ο Phan Thanh Tam, ο μικρότερος αδερφός της που έχασε το μάτι του, και δεξιά τα ξαδέρφια της, Ho Van Bon και Ho Thi Ting.

"Saigon execution" by Eddie Adams
Ο φωτογράφος του Associated Press, Eddie Adams, φωτογραφίζει έναν στρατηγό του Νοτίου Βιετνάμ να εκτελεί έναν αξιωματικό των Βιετκόνγκ στην διάρκεια της επιχείρησης Τετ. Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά ο ίδιος ο Adams δήλωσε πως το βραβείο προκάλεσε ζημιά στον εκτελεστή στρατηγό Nguyen Ngoc Loan και στην οικογένειά του, συμπληρώνοντας πως ο Nguyen σκότωσε "έναν από τους κακούς" και παρ' όλα αυτά δαιμονοποιήθηκε από τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις γενικότερες συνθήκες της περιόδου.

"Albert Einstein sticking out his tongue" by Arthur Sasse
Μία από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες της ιστορίας, την οποία τράβηξε ο Arthur Sasse στα 72α γενέθλια του Albert Einstein. Ο Einstein ήλπιζε να γιορτάζει τα γενέθλιά του με ηρεμία, αλλά οι δημοσιογράφοι τον καταδίωκαν. Έχοντας πλέον απηυδύσει, έβγαλε την γλώσσα του στον φωτογράφο. Η στιγμή έγινε κλασσική και η φωτογραφία έγινε συνώνυμη με την ιδιοφυΐα, δημιουργώντας μια ολόκληρη τάση στην μόδα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

"Tank Man" by Jeff Widener
Πλατεία Tiananmen, 5 Ιουνίου 1989, μία ημέρα μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην ίδια πλατεία από την Κινεζική κυβέρνηση. Ένας άγνωστος άντρας με πλαστικές σακούλες από τα ψώνια του στα χέρια στέκεται μπροστά σε μια πομπή αρμάτων μάχης. Ο οδηγός του πρώτου άρματος προσπαθεί να τον προσπεράσει αλλά ο άγνωστος άντρας αλλάζει συνεχώς θέση και τον σταματά. Στην συνέχεια σκαρφαλώνει επάνω στο άρμα, συνομιλεί με τον αρχηγό πληρώματος και κατεβαίνει πάλι, για να συνεχίσει το παιχνίδι του με τα άρματα. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη.

"Afghan Girl" by Steve McCurry
Ο Steve McCurry τραβά αυτήν την φωτογραφία στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh το 1984. Η εικόνα της νεαρής κοπέλας παρομοιάζεται με την Μόνα Λίζα και γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Για πολλά χρόνια η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη, μέχρι το 2002 που το National Geographic διοργανώνει μια αποστολή για την ανεύρεση της ενήλικης πλέον γυναίκας. Το όνομά της είναι Sharbat Gula και την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία ήταν 12 ετών. Σήμερα έχει επιστρέψει στο χωριό που γεννήθηκε και ζει εκεί με τα παιδιά της.

"The vulture and the little girl" by Kevin Karte
Ο Kevin Carte βρίσκεται στο Σουδάν το 1994 και τραβά αυτό το απαίσιο στιγμιότυπο. Ένα μικρό κορίτσι καταδιώκεται από έναν γύπα. Το πουλί γνωρίζει καλά ότι το παιδί θα πεθάνει από την πείνα και περιμένει υπομονετικά τον θάνατό του για να γευματίσει. Η φωτογραφία βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ, αλλά ο ίδιος ο Carte, συγκλονισμένος από την εμπειρία του αυτοκτονεί τρεις μήνες μετά την βράβευσή του. Παρ' όλα αυτά, με την εικόνα του, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις συνθήκες πείνας που επικρατούν στην Αφρική.

"Earthrise" by William Anders
Το Apollo 8, το πρώτο επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη, μπαίνει σε σεληνιακή τροχιά την παραμονή των Χριστουγέννων το 1968. Εκείνο το βράδυ, οι αστροναύτες Frank Borman, Jim Lovell και William Anders αναμεταδίδουν ζωντανά εικόνες από την πτήση τους και μία από αυτές δείχνει την Γη να ανατέλει στη Σελήνη. Ο Lovell λέει τα εξής: "Η αχανής μοναξιά σε εμπνέει και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που έχεις πίσω στην Γη." Η αναμετάδοση ολοκληρώνεται με τους τρεις άντρες να διαβάζουν κομμάτια από την Γένεση.

"The falling man" by Richard Drew

Η φωτογραφία αυτή ανήκει στον Richard Drew του Associated Press και δείχνει έναν άντρα να πέφτει από τον βόρειο πύργο του World Trade Center στις 9:41:15 το πρωί, στη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο άντρας, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, ήταν ένας από εκείνους που παγιδεύτηκαν στους επάνω ορόφους του ουρανοξύστη και είτε έπεσε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις φλόγες, είτε αυτοκτόνησε. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έπραξαν το ίδιο εκείνη την ημέρα, αν και ορισμένοι υπολογίζουν πως ο αριθμός τους είναι περίπου ο μισός.
George Grivas Photographer

Δεν θα αναφερθώ μόνο στα τεχνικά ζητήματα. Αυτά έρχονται δεύτερα. Θα μπεις σε προσωπικά χωράφια, αφού ο σκοπός μου είναι να αποτυπώσω εμπειρίες και βιώματα.

No comments:

Post a Comment